Pages


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, November 6, 2009

Cerita Hangat2.....tahi VAvis



cerite ne start Mcm ne.........aq x tahu la salah aq kew x.....
lps aq ade konflik dgn die akhir sem lps......aq x penah ade ape2 perasaan nk perkawan dgn die lagi........sbb aq dah kenal die 1 sidang......(10bln mcm tu)..agak pendek.tp sbb aq ne dok berkepit je dgn die..aq tau semua sifat die....aq dpt bace ape die nk buat....die ne mmg pandai...........berlakon........korg tau x.die tu nk semua org anggap die baik.sampai sanggup jual maruah org lain....antara yg die dah buat......die tu penah soh aq bli cD lucah kat perangin mall....die pilih2 lps tu soh aq bayar......aq pg je la sbb x tau e2 cd x elok.......nyonya tu tgk aq semacam je.........segan aq........tp aq x kesah.........
sepanjang kwn dgn die mmg aq mengaku la aq ne syg kat die.tp syg tu mcm aq syg kwn2 aq yg lain....aq x rase salah aq klu aq cube tolong kwn aq yg xde duet.....tok mkn........aq try share susah senang dgn die.....tp die judge aq dgn satu perkataan yg aq sendiri rase mcm bengang2 hanjing...blh die ckp aq ne terlalu ambik berat pasal die....yela sbb die kwn aq kan.......
mcm sekarang halim dgn ewan tolong aq time aq xde duet.........aq xde pulak rase dieorg tu sebok hal peribadi aq..sbb aq tau ape tu fungsi kawan.kawan tu bukan nye tok kiter g seronok2 je....tp kiter kne ade tiap mase yg depa perlukan..........x kire pahit mane kite kne tolong jgk.....dgn hati yg ikhlas...mcm sekarang aq terpaksa ungkit ape yg aq dah buat semata2 nk gtau korg ape y sebenarnye......
mmg la aq ade ckp syg kat die "i love u" segala................tp benda tu x de la serius sgt........dgn halim dgn ewan ktorg blh je pelok2 plg syg2 depn public.......xde pown org nk kate......sbb kami tahu yg kami ne berkawan.....klu stakat syg2 ne bisa di atur.......lain la klu org tu dah mind set die kat kiter ne -ve...... u know what aq x penah sangap batang..klu nk batang aq blh je call mane2 jantan..... knape perlu aq nk mengharpkan batang jantan yg gemok mcm rasaksa tu.........menybut pada tetek.sorry dude.........aq pown ade tetek...........klu ko rase aq ne nk sgt hisap tetek ko aq silap...........aq cume x leh terima sikap hipokrit die je..........sbb die ckp die x suke kat YDp CG sekarang ne.........sbb mase tu YDP tu try la nk kwn dgn kami.....biase la.klu dah kwn ber2.....wujud org ke3 mesti la ade yg terasa kan.........than die kate x suke org sentuh die.......but that guy just berserah biler nipple die kne hisap dgn org yg die kate x suker tu.....bkn la aq ne sangap kat die...tp terkilan je rase nye.....betapa hipokrit nya maknusia ne.......haiyo mati la..........klu ade la mahluk lain mcm ne...... dunia bakal berperang.x berhenti2....suke x?? lps tu ape lg.......erm...........
aq mmg sgt terasa sbb when minggu awal2.....die akan baik je dgn aq.........nk soh aq tolong die wat assingment kekdah nye...but biler dah nk exam.mesti gadoh.......klu time ade assingment gadoh kejap je u ols.....gadoh mlm......pg dah ok........tp lps minggu study week......gadoh terus xnk kawan.mati la u ols..........semua tu sbb die tu x reti gne teknologi.......muke nk brilian.....tp bodoh tahap gampang......keje nk gempak.........tp otak benak.........semua assingment die yg meletop aq yg buat.......dr slide show......video and other.....haiyo mati la u ols.........aq x kesah tu semua.....tp time assingment aq x penah die nk tolong..........biler assingment aq...die pg merayap......than cri gadoh......meluat no aq...........tp aq ok je.........dapat atas usaha sendiri bkn dr usaha dan ilmu org lain..............
die tu semua nk extra ordinary........klu jawatan tu..nk yg tinggi2.........xnk yg cikai2........ tp keje x nk buat..........hangat2 tahi ayam.........lps tu pass je keje kat org....hello dude...mati la klu sampai dpt ijazah ko masih mcm ne.........
sape2 yg org johor dan lahir pada bln satu korg hati2................hahahaha amaran gtew.........mcm ne........aq dah masak sgt dgn die......die sebenarnye x suke org johor.sbb bapak die org johor...die x suke bapak die than die judge org johor ne jahat2..........mcm bapak die...........hello dude......klu jahat skali pown tu bapak ko.........lps tu sape yg lahir pada bln januari die ckp........org yg lahir bln januari ne suke menipu........mcm die......erm......so korg sendiri tau yg aq ne org johor dan lahir bln satu...so kire aq ne cukup syarat la tok die x suke........mmg sial...........kan2...bodo no.....klu mcm tu nnt aq nk asing2 kan dlu.......sape nk kwn dgn aq kne ade bulan2 kelahiran tertentu je.........asal pown dr tempat tertentu jew..............suke dop?.....
mati la lu mcm tu..........sedang kan Islam mengalakkan umat nye berkawan biar beribu....tp die blh plak judge2 kwn mcm tu..mati la..last2 ko jd kera sumbang.........
dok kate pasal aq suke junior..biler mase nye ha aq suke...sorry la pade owner ym tu sbb aq xtau ade org lain yg gne laptop ko mase tu....aq saje je kate gtew sbb aq mmg rase org yg aq kate tu ade kat situ...then x expec yg bdk tu blh perasan mcm tu skali......sorry ek......aq x suke adek2.........please..........
sambung dr chapter atas tu.....after ktorg gadoh sem lps..aq x penah layan die or nk cube berkawan dgn die mcm dulu......

Thursday, October 22, 2009

Lsp 300

ne GMbr MoleKul Air.........or molekul kristal.........aq xde ec tok d bentang kan.nasib la cume memerlukan 2 minit je.............tp tu pown susah.

Tuesday, October 20, 2009

Monday, October 19, 2009

mak!!!!!!!!!!!


aq rase Nak cter paSal mAk aq...........mak aq nama hasnah binti abd hadi.......mak aq nye baik (semua org akan puji mak sendiri kan) mak aq ne keje nye cikgu......... mak aq blaja kat maktab kat Jb aq x ingt nama maktab tu sultan abu bakar kot......x sure le........skang umur mak aq dah hampir ke 60 tahun.....tue dah mak aq........aq d paham kan mak aq lahirkan aq mase umur die lewat 30an.....hampir ke 4o...mase tu mak aq kate mak aq mmg kne hati2 la.....kekdah nye dah tue kan...mak aq kawen ngan bapak aq awl jgk......dlm 24 mcm tu.........tp rzeki mak aq xde lps bayi pertama mak aq tu x dapat di selamatkan..sbb mak aq bersalin dlm toilet...baby masuk dlm lubang jamban........klu dgr mcm x logik.......tp mmg terjadi........mak tgu dekat 4,5 thn tok dpatkan kakak sulong aq.........lps tu sampai la last skali adek aq yg beza umurnye 11 bulan.......kire umur kami same dan lahir tahun yg sama.........hua2........
balik pasal asal mak aq........mengikut yg mak aq cter mak aq ne org melayu hua2.........atok lelaki aq asa
l nye merlimau melaka.....mane kale nenek aq lak asal rengit batu pahat.........mak aq kate atok lelaki aq dlu cikgu.........tp berenti sbb die nk kne jaga ramai adek2..........mak aq dlu penah duduk kat jb.....mase kecik2..........lps tu pindah dok rengit until now...........tp sdare mare mak aq masih ramai kat melaka...........kekadan raya mak aq pegi umah sdare2 die...aq x berkeempatan join....(alasan)..........nnt aq sambung...
dah minggu2 akhir sem 3 ne........aq saje je nak post gambar2 aktiviti sem ne.....sungguh laghaaaaaaaaaaaa.........


Friday, October 16, 2009

HELlO....Uolss

LAma tahaP GABAN x Up daTe Blog ne......Atcly baNYAk ceriTA aQ.....SEdih jE sbb x Dpt Ambik ujian writing Smlm (15.10.09) erm....SedIH nye namPAk nye Ade sinar Merepeat paper LSp 300 la dlM idup aq......sial!!!!!!!! aq xnk Salah kan Sape2 MYbe Salah aq jgk Sbb X ambik serius PAsal kedatang LSp300......bkn Pe Kelas aq HAri isnin Pagi kol9...... hua2 paham2 la.ahad tu klu dah mebhojan kan diri kan mane NAk iNGT dunia Or kelas.......KAdanG2 bkn BUat Ape pownn...Aq tgK movie je sampai TDo kol4 pg....lpS tu x g LA kelas LSP tu.......Lg 1 klU d takdirkan aq blk KG 4 sure la terlajak2 hari nye.........selasa baru samPAI usm ne....MAti le...tp xde La salah aq sgt...sbb tiket bus bkn blh teMpah2.....kan2......... hua2........
Lg 1 KElas lSP tu hari jumaat KOl3..........jumAAt lak klu dah g sembahyang xsempat nk makan....blk sembahyg baru sebok nk g mkn........kadang2 tu lps makan tu malas tahap babi nk panjat pusat bahasa yg tinggi macam sial kat atas Bukit gelogoq ne......(ala mmg malas) lg pown paham2 la penang ne antare negeri yg paling panas penah aq duduk........baru keluar dr blok asrama badan aq dah peloh2.........ha dasyat mcm cial...hua2.......
blk pasal test semalam..........smlm punye semangat aq nk g test tu aq sms lect tu tnye tempat n mase.........lect tu ckp la kat "pusat bahasa at clinic bahasa on 2.15"..........aq pown dgn bangge nye menjejakkan kaki selepaS MemANjat Pusat BAhasa terUS ke Blog D9........ ye la mane penh g clinic bhasa..........aq pown panjat la 1st floor....pusing2 x jumpe....ade bilik semua x tls clinik bahasa......aq panajt lg aq pusing2 sampai 1 tahap aq pusing tu ade 1 kelas tu ramai2 tgk aq.......naik malu aq terus turun ke bawah ..........aq cri le org tok tnye2............ aq jumpe kakak tu tgh pakai kasut dpn surau.......aq tnye kakak tu pown x tau(ala pompuan tu 1st year kowt).......aq terus je jalan..........jumpe kakak tu melepak2 kat situ aq tnye die................dgn perasan muke cantik kakak tu pown jawab die x tau..........die bg segestion kat aq tok g tnye kat kakak2 clark kat offis..........aq dgn perasan bgs ne pown pg la ke opisssssssss...........dgn muke sopan aq tnye kerani2 kat situ........dan dgn sombong lg perasan gaji besar (as usual) kerani2 tu bg jawapan dgn muke endah x endah.........aq pown cari la kat blok D10 seperti yg d perkatakan........aq naik 1 tingkat...ke 1 tingkat.......x jumpe.......aq nampak kakak CG(kolej kediaman yg same dgn aq) die pown tunjuk kat aq.........(ala kakak tu ahli chress sem lps)........tp e2 bkn lect aq........aq pusing2 x jumpe jgk linik bahasa....jam dah kol2.45 aq blur nk sms miss cheah xde kredit.....klu nk g topup baik aq balik...........jauh u ols...........nnt nk kne panjat bukit lg.........aq terus jela pegi kedai mahasiswa niat di hati nk g bli air.......terbeli topup.....opssssss.....dgn cerdik nye lps beli topup aq pown dok piki depan tu dekat 10minit........pk...pk....pk....pk... sampai 10minit aq deside nk balik .... ye la dah kol3.......kire aq dah lambat 1 jam........test tu pown bkn nye 3 jam kan....aq pown balik dgn perasaan kecewa........sedih siot........mase tu aq dah teringt2 la .......sbb dlu aq da susun2 jadual......klu blh xnk la repeat paper bahasa.........x sangke........doa2 je la lsp300 ne x sangkut..........

Sunday, October 4, 2009

Friday, September 11, 2009

SeteLAh seKian laME..................


Ari ne jUmaat.......aq TERbangun lewat dlm kol11.00pg.... aq terus je menatap laptop tok tgk ade ape2 email x ari ne..........erm........ dengan rase begitu gembire skali aq dapat satu masej dr sorg kenalan lame yg dah 4tahun aq knl dlm dunia it ne.....kire member chat aq...... aq syg sgt kat die sbb aq slalu ckp ape yg aq rase pada die wlu die ne milik org (dah kawin) tp aq tetap berkwn dgn die......tp aq faham situasi die...jd aq hanye akan menghubungi die semasa die bekerja atau semasa die keluar sorg2..slalunye die akan ckp ape die nk buat.....klu die nk blk kg pown die akan ckp.......

sejak pertama kali aq berbual dgn die kat IRc aq dah dapat rase kan yg die ne kawan yg baik......die x macam org2 yg aq knal kat internet yg lain..die sentiasa memberi aq senyumam (kekdahnye)..... sudah jd kebiasaannya aq akan meninggalkan no tel kat irc agar senang di hubungi......x sampai 5min aq berenti berchatting dgn die.aq sudah dpat 1 panggilan...pastinya dr die......hua2........ mmg die serius dalam perbualan kami........jd setiap hari die akan menghungi aq setidak2 nya dgn sms..... mungkin sbb aq bz mase tingkatan 6 aq selalu membiarkan die .... setiap sms jarang aq balas.... panggilan aq jawab tanpa tenaga (penat u ols blk sekolah)........tp setiap kali kesusahan yg aq hadapi......semua masalah emosi aq akan bgtau die..die sentiase memberi aq pelbaai ayat2 jiwang yg make me up...........

sekarang dah kat universiti ne aq teringat kat die..terutama nye bulan2 puase mcm ne......slalu nye sblm berbuka die akan call aq bertanya kan ape yg akan aq makan tok berbuka.......erm...... tp sejak tahun pertama aq menjejakkan kaki kat universiti die hilang..........no phne x d gne kan lg.....malah myspace die pown sudah di tutup.....aq keliru sgt dgn kehilangan die....aq mengaku la yg selama aq kat universiti ne aq jarang skali menghubungi die..cume bila aq ingt baru aq sms...e2 pown lame sgt.......klu aq kat tempat die pown aq akan jd mcm tu....... jd skang aq cari 1 inisiatif tok jejak die.........email die yg aq hafal tu aq type kat semua kumpulan sosial di internet......tp x berjaya.......1 tindkan pertama aq adalah dgn meng ADD die di yahoo mesengger.dgn penuh harapan........... pg td aq terbace masej dr die bertanya kan khabar......die masih hafal email aq........ thanks dude.......wlu dah ade anak dua sekarang.......hahaaha...... jage ur baby bebaik.........

Thursday, September 3, 2009

SEDAP Nye.........

ari ne aq buke lauk biase jew u ols makan nasi dgn lauk ayam goreng beserta sayur yg di taburi kuah2 (ala nasi kandar (penang kan))..............
TP td ptg kak hasnie ajak p makn Kfc
mule nye mcm xnk....tp biler terdengarkan kFc mule la tekak ne rase teringin nk makan kan......jd aq p jela...... kunun nye masih kenyang aq beli la set jimat twister dgn air serta cheeseeeee wegess gtew...... lps tu pulun la bli kan kwn lg 2 0rg tu c ewan dgn halim tu........ yg sorg bz dgn assingment yg sorg tu tkt nnt kat kFc muntah (motip la kan)..........
tp malam ne kakak sedare nizam blanjer nasi baryani kapitan u ols.........kapitan tuuuuuu.....kl
u aq tau la kirim die chiken milani kan....lg gempaks gtew....... sedap2 tgk kotak dah terliur u olsssss...thankz nizam...........

Monday, August 31, 2009

Mule TERingt cter dan cite2 Yg dLU.....


daLam sedar x sedar dah 1 tahun 1/12 aq idup kat bumi usm ne........aq nk cter pasal cite2 aq mase sekolah menengah...........aq minat nk jd chef jd mase org sbk apply sekolah berasrama aq pown pulun nk ec borang.......termasuklah sekolah menengah teknik........jd dgn minat aq apply sekolah meengah teknik tu dalam course pengurusan makanan kat 1 sekolah teknik baru dalam malaysia ne............kire sekolah aq ne bdk2 elit je yg masuk.......hua2........... syg sgt biler aq masih d terima di sekolah tu tp dlm course yg lain bukan pengurusan makanan.........aq dapat pengajian pakaian.....
nk jadi cerita aq g daftar sekolah tu dgn penoh rase nervous d dade ne.........sejuk mase tu sbb musim hujan.......negri johor d landa banjir mase tu.....sbb mase tu musim tengkujuh......
so cter pasal course aq ne .....klu korg nk tau course aq ne blaja mcm mane nk jahit baju.......jage baju....
...pelbagai tips2 la.........kne wat rekaan baju dan mcm2....mase tu aq blur sgt sbb aq mane la pandai melukis (MOTIP)......so kat sekolah ne aq blaja...
AQ kenal jarum dgn lebih rapat dekat SEKOLAH MENENGAH TEKNIK PONTIAN.........atau kami panggil dgn panggilan STEPO mane dpt name tu......name tu dapat dr batch kami..kami bual2.....
..... sbb sekolah2 kan slalu nk ade d pendek2 kan name nye jd kami terpikir nk ambik name stepo nampak menarik dan comersial....hua2...........
aq nk sambung mase hari aq daftar........mase ari aq daftar tu aq tkt sgt..........bapak aq masuk office ckp nk daftar kan aq......kami d bawa masuk bilik guru tok berjumpe dgn cikgu kelas aq.... name cikgu tu cikgu bibah saleh die org muor........ org nye rendan je...
......mase daftar tu mak aq mcm x bg aq blaja kat situ yela 1st time aq nk pisah dgn mak aq......sedih jgk mase tu...mase tu mak aq risau sgt pasal course yg aq ambik tu........yela course tu kan mcm x normal klu lelaki ambik..........mak aq cri alasan xnk bg aq masuk.......jd mak aq tnye soalan maut kat cikgu aq tu.......mule die tnye Ade dak lelaki x course aq tu..........cikgu aq jawab ade tp blm dtg daftar.....sbb bdk tu dtg dr sekolah sains mane tah aq lpe...... mase tu mak aq cool je........ last die ckp kat cikgu aq.........tolong jage aq jgn sampai jd nyah hua2.......panas ati aq...... mak aq x agak2....statment die....cikgu aq ketawe jew tgk aq.......lps tu aq masuk ke kelas oTw aq nk g kelas aq tu aq nampak semua bdk2 kat situ ala2 lindungan KAbbah.....mampu........
tetibe aq ternampak sorg kwn sekolah rendah aq.....name die nizam tappak... tp die belagak skit la skang ne......hua2 (aq ke die yg blagak)........skali tu aq masuk lah kelas............
korg bayang aq masuk2 jew kelas tu aq nye tempat duduk kat tengah2 pompuan.........Ya Allah........mati lew aq kan...........aq kene kerumun.......ala2 mcm kne soal siasat la ne........mase tu mcm nk menangis u ols.....ye le kwn2 pompuan..........tp ble dah lame2 seronok sgt kwn dgn dieorg...........
antare kwn2 yg aq ingt mase kelas aq tu mas,shida,aqie, sem,tenok,achik,indok,che as, syahidah, noa, fiza cik, a
in,kinah,piah, safiah, oja, anna, irma, nana, biebie, zahidah, ita, yam, iffa, paa, edid, cty, dan last skali sorg dak lelaki name die atok aka nuar..... korg semua best gler.........i love all of you...... mcm2 kisah hidup kiter org kat sekolah........dr kene denda beramai2 sampai la kne g bilik guru minx maaf kat cikgu fazura............hua2.............kelako seram uols........motip cikgu merajuk.......lps tu kiter org kne g jumpe die ala2 feeling2 sad..........tp cikgu fazura sya syg cikgu sgt2...........cikgu la cikgu bio plg pelik...........hahahaha......sbb sya x suke buat note cikgu.....sbb kne wat merapu2 dah xde idea cikgu nk wat carta cikgu tu..........
dlu mase kat form4 xde cikgu nk ajar kitorg course kite org nye subjek jd cikgu shaiful Aka o"e"po yg aja kite org subjek tu....kesian die dah die cikgu sukan.kne ajor pakaian pakej dgn kelas kawan baik aq fattah yg ambim makanan.... mmg agak merapu la die ajar........kesian die.....die terpaksa blajar menjahit u ols.........memasak
mungkin ok lg.......tp bab menjahit ne......die byk wat reseach.......mmg mase tu hazab sgt tgk die ajar...tp kite org terima ape yg die ajar tu dgn hati terbuka........asal ilmu tu di curahkan dgn iklas ape salah nye cikgu........ mase from5 bru le ade cikgu yg vouge and vass benama cikgu yati.........hua2 skali tgk mcm org Kl or johor tp tau2 die org kelantan uols.......pg sekolah seksi yg hazab.....baju kurung tp mcm nak g kenduri kawin.....cikgu fesyen la name kan kan. garang x ingt...........nasib la die sporting dgn dak2 aq......
cikgu saya mewakili carlidah nk minx maaf sbb die tampal labuci gune gam uhu hahaahhaahhahahah.............malu sgt mase tu aq anak buah aq wat keje x senonoh...... aq x paham knap die xnk minx tolong aq jew.......aq xde la bz sgt sbb aq nye labuci y penuh satu baju tu pown aq blh siap kan kan..tp aq rase x puas hati.....hehehehhe.........
satu pengalaman baru tok aq mase tu sbb terjun kat bidang fashion ne......it was cool.........harap2 1 ari nnt aq dpt
ape yg aq hajat kan AMIN.............(colour tulisan ne merupan warne tema sekolah kami) ne dewan makan.....inul aq mau ayam 2 boleh x?

Saturday, August 29, 2009

SaHabat.......


apE Yg Korg Pk PAsal Kwan korg.......... adekah kwn2 korg tu sekadar pelengkap hidop korg....atau sebagai satu alat yg dapat membantu korg dlm melakukn sesuatu yg mungkin korg xleh lakukan,...atau tempat korg bergntong hidup....???
Klu aq aq anggap kawan aq tu satu medium penting dlm hidup aq........ secara jujur nya bile aq dah kwn dgn seseorg tu secara automatik aq akan syg kat die org...... x perlu d pertikai kan bile aq ade ckp i love u @ aq syg ko @ aq rindu ko@ ape2 sbb sejak aq dr bangku sekolah lg kwn2 aq ckp mcm tu... xkire la lelaki ke pompuan........ benda tu dr aq adalah 1 benda yg perlu sbb kite nk org tu tau yg kite ne kwn dgn die bkn sbb nk beseronok semata2........ Jd ape2 PenerimaAn kwn2 aq yg aq Baru kenal dgn ayat2 mcm tu harap2 koRg pham.........
Mcm sKAng aq agak terase bile semua kwn yg masih rapat dgn aq xde kat dgn aq.......... mungkin utk 3 hari ne aq x kan keluar bilik.....sbb rase mcm xde kekuatan tok aq g mane2 without kwn2 aq.....
sempena bln puase ne aq nk minx maaf le bebanyhak kat kwn2 aq..........bekas room mate ku azizul....hisham tukang kejut pg mase kat h20, ewan kwn senegeri ku, dan halim sahabt yg paling kerap jd musuh aq...
tok azizul aq nk ko tau aq selesa dan gembira sgt wlu ko tu x sejahat aq..... x sebising aq...... tp ko masih lg terima dan tahan dgn kerenah aq...... syg deh sama loh.... hua2 sorry la sgt sbb mase 1st day daftar kat USM ne aq ingt abg ko yg room mate dgn aq (OPszzzzz).....rupe nye ko yg skema tu room mate dgn aq........tp xpe skema ko ttp giler2 jgk.......
tok hisham.......selamat puase dan sorry jgk tok ko.......sejak sem 3 ne ko x penah lg ne berbuka dgn aq......biler nk buke same.....hua2........dlu kite buke same2.....skang dah x..... sorry klu dlu ko ketok pintu aq pg2 kami x buka bukan ape ko ketok pg sgt dlu tu....harus la kami tgh tdo..
tok ewan...........ko bengong.....hua2.......aq minx maaf le sbb slalu susah kan ko......best kwn dgn ko wlu kekadang tu tu cpt sentap.....hahhahahaha.....syg gler kat ko........ko blk la usm cpt2 weh aq bosan ne........baik ko blk cpt dr aq terus merapu tls yg bukan2 kat blOG ne.
kepada halim....... aq minx sowey bebanyak kat hang klu selama kite kwn ne aq slalu sgt cri psal dgn hang.......semua tu tok buat kite semua ketawa....tp mcm yg aq ckp semalam aq x penah sentuh isu2 sensasi k........ko pown blk le cpt...lps tu jgn lupe la ko bwk balik kueh kapet @ kepit yg korg buat kat kg tu...(Rye lame lg uols)........
ape yg aq rase semua kwn2 aq best................sbb korg aq x brape ingt sgt kat rumah........kat mak dan keluarga di kampong............

Tuesday, August 11, 2009

Bila nak peluk ... yang aku suka peluk

Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Ma!

Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
Bila nak bermanja.. aku dekati ibu
Bila nak bergesel... aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal, yang memarahi aku ...ibu
Bila merajuk... yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat marah..ibu
Bila takut... yang tenangkan aku .. ibu
Bila nak peluk... yang aku suka peluk..ibu

Aku selalu teringatkan ..Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon... Ibu
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu...Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. "ibuuuuuuuuuuuuu! "
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Ibu
Bila merajuk, yang datang pujuk aku juga.. Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu
Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... Ibu

Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok... aku cari pasanganku
Bila sedih... aku cari Ibu
Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal... aku ceritakan pada Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
Bila nak bercuti... aku bawa pasanganku
Bila sibuk... aku hantar anak ke rumah Ibu
Bila sambut valentine.. Aku hadiahi bunga pada
pasanganku
Bila sambut hari ibu...
aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu
Selalu ..... aku ingat pasanganku
Selalu... Ibu ingat kat aku
Bila..bila.. . aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. ...aku nak talipon Ibu
Selalu ...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Ibuku

HA.......try Tgk mcm MAne koRG doK CAri PAsangan KOrg..

Beberapa hari lepas, ada seorang sahabat saya telah bertanya satu soalan psikologi yang saya kira sangat menarik. Ianya bukan sembarangan soalan kerana daripada jawapan yang diberikan, anda dapat mengetahui sebab mengapa seseorang itu memilih pasangan mereka.
Walaupun ia cuma ramalan psikologi, namun ada juga kebenarannya.
Nak tahu apa soalan tersebut? Baik, saya kongsikan dengan anda. Soalannya berbunyi begini.

Ada 5 perkara berlaku serentak.
1.Air mendidih kat dapur.
2.Air paip melimpah kat bilik air.
3.Bayi menangis.
4.Telefon berbunyi.
5. Ada orang ketuk pintu.

Kalau anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan 'settle' kan terlebih dahulu?

Anda dikehendaki untuk susun perkara 1 ~ 5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan.
Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan.
Susunlah ikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu.

Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang.

Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda.

Fikir...

Fikir...

Fikir...

Fikir...

Fikir...

OK, dah habis fikir dan buat keputusan?
Nak tahu apakah fakta terselindung disebalik jawapan yang anda berikan?

Baik, mari kita semak jawapan anda...
apakah ciri/sifat/perkara yang anda utama dan pentingkan dalam memilih pasangan anda.


* Kalau anda memilih untuk menutup air medidih : menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan 'si dia' untuk membimbing anda.

* Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air : menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.

* Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis : menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.

* Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.

* Kalau anda memilih untuk membuka pintu : menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.


Haaa macammana dengan keputusan anda? Bagus? Anda boleh bertanya soalan ini kepada rakan-rakan anda untuk mengetahui apakah perkara-perkara yang mereka utamakan dalam memilih pasangan hidup.

Selamat Mencuba.

ApE YAng Aq TerPk.???????

Korg penah x terbace ke ..... dgr dr mlot org ke tentang cter suke kat kwn sendiri??????
hua2........ aq pown nape la leh terpk pasal tu....mungkin dr cter yg baru aq dapat kowt......
tp cter mcm ne mmg dah banyak kan berlaku........ape salahnye klu aq cterkan kat korg ape yg aq tau pasal cter2 mcm ne...........
x kire la some one tu str8 ke , gay ke, lesbien ke, bi ke, slalu nye mesti ade yang akan terjadi....klu mcm dlu aq kat sekolah ade jgk yg mcm ne............aq kwn semua org............tetibe ade kwn yg sentap tgk aq main bola baling dgn dak lain...........rupe nye syok sendiri...........sory indok adek x suke ko.....duet raye lime posen tu nnt biler ko dah berank adek pulang k.....bukan sengaja pown wat ko suke adek............hua2.........
klu bace kat buku banyak jgk cter macm tu............yela antara buku yg aq ade bace ialah CINTA 100 ela...........wlu buku ne mak aq kate lucah tp adek tetap bace mase adek from1...... cter nye pasal rasid sidek ne syok kat raja azura dalam diam2....... tp atleast depa dua ne mmg suke same suke la.............jadi xde la mcm kontrovesi sgt cter dieorg tu.....tp dieorg malu nk gtau kat org yg die suke tu yg die suke org tu..............klu korg berpeluang tgk cter ne yg d filem kan dgn tajuk CINTA 200 ela.............jgn tnye kenapa tambah lg 100 ela k...adek x tau.ok......
lagi cter yang same slalu tgk kat tv mcm2 pown ade cter mcm ne.........antarenye cter endon la.....klu cter melayu plg aq ingt cter sutun2 ha bapak kontrevesi biler c adik (bkn ADEK k) tu perasan yg abg senior tu syok kat die...........kesian sundel..........klu adek mmg adek dah sentap jantan tu...........blh plak kan mcm tu......tp atcly dlm idup kiter yg realiti ne pown ade........
so korg kne la cermin2, jengah2, selak2 skit org yg rapat dgn korg............. klu blh klu kiter x suke some body yg tangkap lentok dgn kiter just ckp awal2...........lps tu make sure kiter x membri ape2 harapan kat org tu.....lps tu kawal la pergaulan dgn org tu..........sbb molot ckp lain...........hati pulak lain uolssssssss...sekejap ckp LAP u....lps tu i benci u......lps tu adek x kesah..........tp dlm hati......sape yg tahu....kan uols.... x payah la coverina segala.....just be ur self....motip........
cakap dr pengalaman la......adek mmg x penah lg suke kat kwn2......klu syg tu ade la.........cume silap adek suke ckp kat kwn I LAP U..........but kebanyakkan kwn adek paham.....just serturn2 tu perasan lebih sampai ckp adek syok dgn die.............kadang2 kwn lelaki pown ade jgk yg perasan but malas nk sentap kan die............masing2 tau diri masing2.............just xnk benda ne berlaku la kat org lain.....
lps tu agak2 kwn2 kiter tu dah tanggap lentok tahap gaban dgn kiter lps tu depa dgn berani buat luahan emosi uols just cold down ok............... ckp jew dgn die yg sebenarnye and jgn la biarkan die...........sbb nnt die susah hati mungkin akan jejaskan idup die........... lg pown as manusia kiter kena la respec perasaan org lain...............klu dah nk bermusuhan tu susah la.... lps tu biler dah jd musuh jgn sebok2 lak nk jd kawan blk.....mmg minx penampo...... ok la u ols adek x kuase nk ckp bnyak skang ne...........adek nk keluar kejap p convex................ chau

kisah penjual TEMPE (adek suke tempe)

bagus kisah nih..bacalah..sesungguhnya tiada kuasa lain yang dapat
menandingi kekuasaan Allas swt..amin

Bacalah....moga menjadi iktibar.


Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Disitu ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari.. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe yang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tib a tiba dia tersedar yang tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi.Kebiasaannya tempe beliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah
kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akan firman Tuhan yang menyatakan bahawa Tuhan dapat melakukan perkara-perkara ajaib,bahawa bagi Tuhan tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa , "Tuhan , aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin"

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya.. Dia sangat yakin bahawa Tuhan pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya.

Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Tuhan. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi. "Tuhan, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantu lah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe, Amin".

Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walaubagaimanapun kerana keyakinannya yg sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa
barang jualannya itu. Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak.

Dia berfikir mungkin keajaiban Tuhan akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. "Tuhan, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin". Lalu dia pun berangkat. Di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya.

Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempe yang ada.

Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Tuhan kerana doanya tidak dikabulkan.
Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah satu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi.
Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang.
Namun jauh d i sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Tuhan, pasti Tuhan akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir, "Tuhan,berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini."

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita.

"Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi." Dia termenung dan terpinga-pinga seketika.
Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi. Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya"Tuhan, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".

Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Tuhan. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu. Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, "Mengapa hendak membeli tempe yang belum jadi?"
Wanita itu menerangkan bahawa anakn ya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England,si ibu tadi kenalah membeli tempe yang belum jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempe yang sempurna.
Kalau dikirimkan tempe yang sudah menj adi, nanti di sana tempe itu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap.

Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh Tuhan...

Moral:

Pertama: Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Tuhan sewaktu berdoa, padahal sebenarnya Tuhan lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk diri kita.

Kedua:. Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yang dipinta. Percayalah bahawa Tuhan akan mengabulkan doa kit a sesuai dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.

Warna Persahabatan

Di suatu masa warna-warna dunia mulai bertengkar. Semua menganggap dirinyalah yang terbaik yang paling penting yang paling bermanfaat yang paling disukai

HIJAU berkata:"Jelas akulah yang terpenting. Aku adalah pertanda kehidupan dan harapan.
Aku dipilih untuk mewarnai rerumputan, pepohonan dan dedaunan.
Tanpa aku, semua haiwan akan mati.

BIRU menyampuk:
"Kamu hanya berpikir tentang bumi,pertimbangkanlah langit dan samudra luas.
Airlah yang menjadi dasar kehidupan dan awan mengambil kekuatan dari kedalaman lautan.
Langit memberikan ruang dan kedamaian dan ketenangan. Tanpa kedamaian, kamu semua tidak akan menjadi apa-apa"

KUNING menjerit:
"Korang ni serius ke? Aku membawa tawa, kesenangan,ceria dan kehangatan bagi dunia. Matahari berwarna kuning, dan bintang-bintang berwarna kuning. Setiap kali kau melihat bunga matahari, seluruh dunia mulai tersenyum. Tanpa aku, dunia tidak ada kesenangan."

ORANGE menyusul dengan meniupkan trompetnya:
"Aku adalah warna kesihatan dan kekuatan. Aku jarang, tetapi aku berharga karena aku mengisi keperluan kehidupan manusia. Aku membawa vitamin-vitamin terpenting. Pikirkanlah labu, jeruk, mangga dan papaya. Aku tidak ada dimana-mana setiap saat, tetapi aku mengisi lazat saat fajar atau saat matahari terbenam. Keindahanku begitu menakjubkan hingga tak seorangpun dari kalian akan terfikir di fikiran orang."

MERAH tidak boleh diam lebih lama dan berteriak:
"Aku adalah Pemimpin kalian. Aku adalah darah - darah kehidupan!
Aku adalah warna bahaya dan keberanian. Aku berani untuk bertempur demi suatu kuasa.
Aku membawa api ke dalam darah. Tanpa aku, bumi akan kosong laksana bulan.Aku adalah warna hasrat dan cinta, mawar merah, poinsentia dan bunga poppy."

UNGU bangkit dan berdiri setinggi-tingginya ia mampu:
Ia memang tinggi dan berbicara dengan keangkuhan. "Aku adalah warna kerajaan dan kekuasaan. Raja, Pemimpin dan para marhain memilih aku sebagai pertanda kuasa dan
kebijaksanaan. Tidak seorangpun menentangku. Mereka mendengarkan dan menuruti kehendakku."

Akhirnya NILA berbicara lebih perlahan dari yang lainnya, namun dengan kekuatan niat yang sama:
"Pikirkanlah tentang aku. Aku warna diam. Kalian jarang memperhatikan adaku, namun tanpaku kalian semua menjadi dangkal. Aku mempersembahkan pemikiran dan refleksi, matahari terbenam dan kedalaman laut. Kalian memerlukan aku untuk keseimbangan dan kontra, untuk doa dan ketenteraman batin."

Jadi, semua warna terus menyombongkan diri, masing-masing yakin akan kehebatan dirinya.
Perdebatan mereka menjadi semakin keras. Tiba-tiba, cahaya halilintar melintas membutakan.
Guruh menggegar.

Hujan mulai turun tanpa kasihan.Warna-warna sama-sama ketakutan, berdekatan satu sama lain mencari ketenangan.

Di tengah suara gemuruh, hujan berbicara:
"WARNA-WARNA , kalian bertengkar satu sama lain, masing-masing ingin mendominasi yang lain. Tidakkah kalian tahu bahawa kalian masing-masing diciptakan untuk tujuan khusus,unik dan berbeza?

Berpegangan tanganlah dan mendekatlah kepadaku!"
Menuruti perintah, warna-warna berpegangan tangan mendekati hujan, yang kemudian berkata:

"Mulai sekarang, setiap kali hujan turun, masing-masing dari kalian akan membusurkan diri sepanjang langit bagai busur warna sebagai mengingatkan bahawa kalian semua dapat hidup bersama dalam kedamaian.

Pelangi adalah pertanda Harapan hari esok."
Jadi, setiap kali HUJAN turun keras membasahi bumi dan saat Pelangi memunculkan diri di angkasa marilah kita MENGINGAT untuk selalu MENGHARGAI satu sama lain.

MASING-MASING KITA MEMPUNYAI SESUATU YANG UNIK, KITA SEMUA DIBERIKAN KELEBIHAN DAN KELEMAHAN UNTUK SALING BERGANTUNG ANTARA SATU SAMA LAIN UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN DI DUNIA DAN SAAT KITA MENYEDARI PEMBERIAN ITU, MEMBERI KEKUATAN VISI KITA, KITA MEMPEROLEH KEMAMPUAN UNTUK MEMBENTUK MASA DEPAN ....

Persahabatan itu bagaikan pelangi:
Merah bagaikan buah epal, terasa manis di dalamnya.
Jingga bagaikan kobaran api yang tak akan pernah padam.
Kuning bagaikan mentari yang menyinari hari-hari kita.
Hijau bagaikan tanaman yang tumbuh subur.
Biru bagaikan air jernih.
Ungu bagaikan kuntum bunga yang merekah.
Nila-lembayung bagaikan mimpi-mimpi yang mengisi kalbu.


Kisah Laila

Bacalah buat pengajaran terutama untuk suami.


Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. "Horey! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.

"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya. Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.

"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong. Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun. "Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat!

Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

"Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Balas isterinya lembut.
"Fail saya kat depan tu mana?"
"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."
"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. Suasana sepi kembali.

Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.

"LailaĆ¢€¦.." Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

"Saya nak ke out station minggu depan!."

"Lama?" Soal Laila.

"Dalam seminggu."

"Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"

"Budak-budak? " "Ikut jugalah."

"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana.

Tengok masa kat Legacy dulu tu!"

"Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila. Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku.

Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

"Bolehlah Pa! Lama sangat kita tak ke mana-mana."

"Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada masa.." "Takpe.. pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka pulangkan balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir. Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu?

Bukan.. bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.. "Mizi, makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu.. "Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.

"Tak boleh panggil papa elok-elok.

Ingat papa ni pekak ke?"

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur. "Awak masak apa?"

"Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.

"Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!"

"Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan.

"Keluar!"

"Mama dah masak Pa!"

"Awak saja makan!"

"Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak suka tengok papa marah-marah. ." "Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam
gorilla kan?"

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

"Laila.." serunya

"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

"Sunyi pulak rumah ni mak,"

"Lama-lama kau biasalah."

Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa terhukum.

Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.
"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.

"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu."

"Tak ada lah?"

"Ingat papa ni cop duit?"

Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang mendulang berisi hidangan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke?"

Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.

"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.
Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis.

Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. " Ujar Laila perlahan "Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya?

Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana, kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni."

Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.

"Abang!"

"Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan!

Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk. "Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila.

Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A. "Laila!"
"Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. "Wangi-wangi lagi. Dating ye?"

"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.

"Ikut boleh?"

"Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang. "Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami."

"Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. "
"Papa pesanlah.."
Nantilah besar sikit." Dalihnya.

"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun."

"Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,"

Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."

"Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?"

Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?"

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik," ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran.. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain.

Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni.. kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! " Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah.

Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan.. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat
rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila& Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.

Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah.

Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan.

Monday, August 3, 2009

5 Tips Memulakan Perkenalan

Bagi sesetengah individu, proses memulakan perkenalan mungkin amat mudah bagi mereka. Namun bukan semua orang mempunyai tahap keyakinan diri yang tinggi untuk memulakan sesebuah perkenalan.

Apatah lagi jika mereka mahu memulakan perkenalan dengan seseorang yang berlainan jantina atau berbeza latar belakang kehidupan.

Namun ada beberapa cara berkesan yang boleh diaplikasikan jika anda mahu memulakan perkenalan dengan seseorang. Bagaimanapun anda perlu bersedia dengan apa sahaja kemungkinan kerana tidak semestinya semua salam perkenalan itu akan bersambut.

1. Bersedia untuk ditolak
Bukan semua orang selesa apabila ada seseorang yang tidak mereka kenali menghulurkan salam perkenalan. Sebagai contoh, seorang wanita yang sudah mempunyai teman lelaki atau suami, pastinya tidak akan berasa selesa dengan situasi ini.

Oleh sebab itu sebagai lelaki anda jangan sesekali tersalah sasaran kerana ia hanya akan membuatkan anda malu pada diri sendiri. Dalam aspek ini anda perlu bersedia jika kehadiran anda tidak disenangi dan akhirnya ditolak.

Namun itu tidak bermakna anda tidak cukup bagus untuk menjalinkan hubungan dengan mereka. Mungkin dengan orang lain, salam perkenalan yang anda hulurkan akan bersambut jika ianya kena dengan situasi atau status seseorang itu.

2. Buang rasa malu
Kebanyakan lelaki atau wanita gagal untuk memulakan perkenalan yang baru di dalam hidup mereka kerana memiliki rasa malu yang sangat tebal

Perasaan itu perlu dikikis kerana ramai orang yang kurang gemar untuk bersahabat dengan seseorang yang terlalu pemalu. Apatah lagi jika anda malu tidak bertempat atau untuk perkara yang seharusnya anda tidak perlu malu.

Cubalah bersikap terbuka kerana sikap sebegitu membuatkan orang lain selesa untuk mendampingi anda. Malah lelaki atau wanita paling suka jika pasangan mereka bersikap positif dan terbuka dengan apa sahaja situasi yang mereka lalui.

3. Belajar memahami
Sebagai lelaki mereka perlu memahami reaksi yang ditunjukkan oleh seseorang wanita dengan salam perkenalan yang dihulurkan. Jika mereka menunjukkan reaksi positif, anda jangan teragak-agak untuk meneruskan perhubungan tersebut.

Namun jika wanita tersebut berusaha melarikan diri daripada anda dengan memberikan pelbagai alasan yang tidak munasabah, jangan sekali-kali mendesak. belajar menerima keputusan yang dibuat olehnya.

Sementara itu bagi golongan wanita pula, anda mestilah menunjukkan sikap sabar di dalam perhubungan yang terjalin. Lelaki tidak suka dengan wanita yang gelojoh kerana beranggapan wanita sebegitu sebagai murah atau sudah terdesak untuk mencari calon suami.

4. Ingat nama dan simpan nombor telefonnya
Tidak kira lelaki atau wanita, anda jangan sekali-kali lupa akan nama teman barumu itu. Jika anda terlupa, itu bermakna anda tidak merasakan kehadiran mereka penting dalam hidup mereka.

Itu membuatkan mereka akan berkecil hati walaupun hakikat sebenarnya anda sangat teringin untuk mempereratkan perhubungan yang baru terjalin. Selain itu anda juga perlu menyimpan nombor telefonnnya.

Maklumlah jika si dia menghantar SMS kepada anda, tidaklah anda tertanya-tanya siapa yang menghantarnya. Jika anda membalas SMS tersebut dengan pertanyaan 'siapa ni?', sudah pasti perhubungan yang baru sahaja terjalin akan putus di pertengahan jalan.

5. Bersikap positif
Di dalam proses menjalinkan perhubungan yang baru, sikap positif dan saling bertolak ansur sangat penting. Golongan wanita tidak menyukai lelaki yang bersikap terlalu kasar. Apatah lagi jika anda baru berkenalan dengannya.

Manakala golongan lelaki pula tidak gemar dengan wanita yang terlalu suka mengongkong dan terlalu mengambil tahu akan dirinya. Maklumlah anda berdua baru sahaja perkenalan. Jadi tidak perlulah anda menjaganya mengalahkan ibunya sendiri.

Di dalam aspek ini anda berdua perlu bijak menjaga hati masing-masing dan belajar untuk memahami karektor teman baru anda. Berikan dia masa untuk menyesuaikan diri dengan anda dan percayalah sikap sabar yang anda tunjukkan itu pasti berbaloi pada masa yang akan datang.

Sunday, August 2, 2009

SapE yG RAse die BZ boDY BAce ne

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.


Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.


Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.


Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.


Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.


Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.


Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.


Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.


Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.


Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.


Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

ANtara KAwan Dengan Kekasih

Ramai orang mengutamakan KAWAN dari KEKASIH...
dan ada juga mengutamakan KAWAN kerana KEKASIH...
ANDA tergolong dari yang mana...???

hadirnya seorang KEKASIH sejati sebagai pelengkap kehidupan dan mengisi kekosongan hati ...hadirnya KAWAN sebagai sahabat sejati ...berkongsi segala suka duka dan teman sepermainan dan belajar ....

Antara KAWAN dan KEKASIH Yang mana harus dipilih..?
KAWAN pengubat kesunyian,
KEKASIH penyembuh kelukaan.

Antara KAWAN dan KEKASIH yang mana harus didahulukan..?
KAWAN tempat mengadu,
KEKASIH tempat bermadu.

Antara KAWAN dan KEKASIH Keduanya tak bisa disisih...
KAWAN menghulurkan bantuan
KEKASIH menghulurkan sokongan.

Antara KAWAN dan KEKASIH Keduanya diperlukan...
KAWAN sekuntum senyuman,
KEKASIH sepenuh perhatian

Antara KAWAN dan KEKASIH Bilakah akan bersatu...?
KAWAN sejujur kata,
KEKASIH setulus setia
KEKASIH silih berganti Kerana tiada kesefahaman.. tetapi KAWAN sentiasa disisi mendengar masalah dan mengambil berat tentang diri kita

JIKA KAWAN itu KEKASIH...dan KEKASIH itu KAWAN...
perlu lah dihadiahkan "Sedalam lautan Setinggi kayangan" kerana "Kasih sayang tiada sempadan" tapi sayang...
KEKASIH tetap KEKASIH...
KAWAN tetap KAWAN...
perbezaannya terlalu ketara.. tapi keadaannya tetap sama..

Friday, July 31, 2009

Sebuah Pertemuan

Artist: UNIC

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan...
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan



Lirik LaGu Ne Ade KEnaNgan aQ maSE fOrm4.....Nak MaSUk NAsyid....Tp X MENjadi....last2 JAdi PenontOn PLAk adek.......... NE SemUA
SAlA kO FataH.......KLu X MeSti AdEk DAH MEwakiLI seKolah TOk grouP nasYid tew.........X DapAt lew Bdk kUreng Cerdik Tew jd Solo....Perasan suare best sgt...KlU maSe tu Adek TEkad SentaP dIe mesTI serONok..tp SUre KEne Buang asRama seBAb die adik KEsayanGAn BlaCAk......APe2 POwn ALgu NE nostalgia AQ dgn KO fATah........

Thursday, July 30, 2009

ne rahsie aq

Tahukah anda mengamal minum secawanair teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. IsyaAllah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan (memang terbukti keberkesanan).

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:

1. Mandi awal pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak berkumpul. Kita boleh saksikan org mengamal mandi awal pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit... (susah nak kena sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening @ migrin. Ini terbukti oleh para saintis y! g membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud, maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan..

4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu, dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di manadalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). Jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindakan balas biokimia yng terhasil yg boleh merosakkan usus kita.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

Sabda Nabi, ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan, InsyaAllah Tuhan akan menggandakan 10 kali kepadanya.

BAce Ne Penat HAdek Post......

HA nE Adek Nak JgK Gtau Kat Korg PAsal adad Org Melayu kiter......
u alzz we have to respect pesanan ORg Tue2....aL mAklong LAh org Tue KAn.......
Jd Bace K Adek punye posT.


Orang Melayu zaman dulu-dulu amat mementingkan adat dan sopan santun semasa makan sama ada di rumah ataupun di majlis-majlis keramaian. Ia bukan sahaja bertujuan untuk pengajaran tetapi juga untuk menjaga sopan santun orang Melayu.

Mungkin pantang larang ini dianggap benda2 tu tahyul tapi ianya sekadar nak 'menipu' anak-anak mase kecik... yelah, kalau cakap benda yg betul pun manelah budak2 kecik nak paham kan? Mungkin orang-orang tua dulu ada buat research berdasarkan pengalaman mereka. Adakah pantang larang ini masih sesuai pada masa sekarang?

Berikut adalah beberapa pantang larang yang berkaitan dengan makan:

1. Makan mencangkung payah dapat rezeki.
2. Makan dalam belanga dapat anak rupa hodoh.
3. Makan beras mentah dapat penyakit kuning.
4. Makan telur tembelang dapat penyakit barah.
5. Makan kepala ayam nanti mengantuk semasa bersanding.
6. Makan sisa anak nanti anak menjadi degil.
7. Makan dalam pinggan sumbing dapat anak bibir sumbing.
8. Makan tak basuh pinggan nanti lambat dapat menantu.
9. Makan pisang kembar nanti dapat anak kembar.
10. Makan piggan bertindih nanti beristeri dua.
11. Makan sambil berjalan akan dapat penyakit perut.
12. Makan buah berangan songsang, nanti lambat dapat jodoh.
13. Makan nasi di senduk nanti payah dapat rezeki.
14. Tidur selepas makan nanti perut jadi buncit.

TeKa-TeKi-Teka

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = ' Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = ' Orang tua '
Murid 2 = ' Guru '
Murid 3 = ' Teman '
Murid 4 = ' Kaum kerabat '
Imam Ghazali = ' Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = ' Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Negeri Cina '
Murid 2 = ' Bulan '
Murid 3 = ' Matahari '
Murid 4 = ' Bintang-bintang '
Iman Ghazali = ' Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama'.

Iman Ghazali = ' Apa yang paling besar didunia ini ?'
Murid 1 = ' Gunung '
Murid 2 = ' Matahari '
Murid 3 = ' Bumi '
Imam Ghazali = ' Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.'

IMAM GHAZALI' Apa yang paling berat didunia? '
Murid 1 = ' Baja '
Murid 2 = ' Besi '
Murid 3 = ' Gajah '
Imam Ghazali = ' Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.'

Imam Ghazali = ' Apa yang paling ringan di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Kapas'
Murid 2 = ' Angin '
Murid 3 = ' Debu '
Murid 4 = ' Daun-daun'
Imam Ghazali = ' Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat '

Imam Ghazali = ' Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? '
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ' Pedang '
Imam Ghazali = ' Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri '


'sampaikanlah walau satu ayat'..

Wednesday, July 29, 2009

PeNgAjaRAN tOK SEmUA.....


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh
menarik untuk murid-muridnya.Setiap murid diminta membawa beg plastik
yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci
ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa
bergantung kepada jumlah orang yang dibenci. Keesokan harinya, setiap
murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing.

Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan
biji.
Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.
"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi
selama seminggu.
Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya"
beritahu Cikgu Maryam.Kanak-kanak tersebut menyimpan
pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan
akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungutdan marah.
Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat,
badan berbau busuk.
Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.Seminggu berlalu,
pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah
tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa."Okey
semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama
seminggu?" tanya Cikgu Mayam.

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang
kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur,
makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk."Itulah
sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain
dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan
membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan
dengan bau
pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau
kamu
simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jah-j auh perasaan
benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi
lebih baik darpada membenci..!!

Tuesday, July 28, 2009

TeNTu AKAn dI suKAi rAmai..kaLAU..........

Anda Tentunya Akan Disukai Ramai Sekiranya ......


*Bila anda mengucapkan "Selamat Pagi" atau "Assalamualaikum", anda mengucapkannya dengan bersungguh-sungguh, terang dan sepenuh hati.

*Anda penuh bersemangat dalam menghadapi hidup sehari-hari.

*Anda sentiasa jujur dalam menilai kebaikan-kebaikan orang yang anda temui.

*Anda banyak mengukir senyuman manis yang ikhlas.

*Anda menghargai dan menyanjungi setiap pemberian orang kepada anda.

*Anda mampu bertahan selama berbulan-bulan tanpa meradang dan merengus.

*Anda tidak membebankan orang lain dengan masalah atau tugasan-tugasan anda

*Anda dapat mengingat dengan baik rupa paras dan nama-nama orang.

*Anda dapat melahirkan perasaan tidak puas hati anda dengan sehalus yang mungkin dan tidak menyinggung hati mana-mana pihak.

*Anda tidak mempersendakan dan mempermainkan mana-mana pihak.

*Anda berhati-hati ketika menyampuk atau memotong percakapan orang lain.

*Anda menitikberatkan cara penampilan anda ketika anda bersosial.

*Anda menghindarkan diri daripada mengucapkan kata-kata kesat dalam perbualan anda.

*Anda tidak lokek dalam menghulurkan bantuan kepada orang.

*Anda tidak menyimpan perasaan syak wasangka terhadap orang lain.

*Anda menitikberatkan perasaan orang lain ketika berkomunikasi (sama ada secara verbal ataupun unverbal).

*Anda dapat menyesuaikan diri dengan mereka yang ingin berkenalan dengan anda.

*Anda dapat menghindarkan diri daripada menegur kesilapan orang lain secara langsung dan berterus-terang.